Даремно ми вважаємо неминучими осінньо-зимово-весняні інфекції. Чи не захворіти восени і взимку можна, і потрібно прагнути це робити. Всі ми чули про профілактику, тільки чомусь не проводимо її. А профілактика полягає в комплексі дій, спрямованих на створення умов, несприятливих для вірусів і корисних для імунітету. Розглянемо ці дії по пунктам.
- Правильно харчуємося. Вірусам не все одно, що ми їмо. Доведено, що якщо людина захоплюється солодким, то більш схильний до нападу патогенних мікроорганізмів. Сахароза є живильною речовиною для безлічі жителів мікросвіту. А ось їжу, що містить білки, віруси не люблять: м’ясо, курку, рибу. У пісне час в цьому відношенні корисні рослинні продукти з високим вмістом білка (бобові – квасоля, горох). Віруси також не переносять, коли «хазяїн» їсть залізовмісних їжу (м’ясо, гречку, гранати та інше).
- Тримаємо тіло в теплі, особливо ноги. Віруси люблять, коли ми переохолоджуватися, це створює сприятливі умови для їх розвитку. Виходячи на вулицю, стежте за тим, щоб одяг відповідав погоді. Приділіть особливу увагу рукам, ногам, голові і попереку. Небезпечно носити короткі куртки, що не закривають спину.
- Моєму руки. На руках ми переносимо незліченну кількість мікроорганізмів, в т.ч. хвороботворних. У період епідемій важливо часто мити руки. Але це не повинно стати нав’язливою ідеєю, оскільки вірус може передатися і повітряно-крапельним шляхом.
- Промиваємо ніс і очі. Вхідними воротами для вірусів в основному є слизові носа і очей. Доведено, що часте промивання носа і очей морською водою або фізіологічним розчином солі здатне захистити організм від інфекцій і допомагає не захворіти в період осінньо-зимових епідемій грипу. Морську воду для цього можна придбати в аптеці. Промивання слизових ефективно проводити від 2 до 6 разів на день, особливо після відвідування громадських місць.
- Позбавляємося від шлаків і токсинів. Зашлакованості організму породжує застійні явища. Віруси обожнюють розмножуватися в таких умовах. Щоб «помити» свій організм, потрібно пити більше рідини, їсти багаті клітковиною продукти (каші, фрукти) і не отруюватися новими порціями токсинів. До останніх відносяться, наприклад, різноманітні хімічні речовини в продуктах харчування: барвники, ароматизатори, консерванти, підсилювачі смаку, стабілізатори та інше.
- Більше гуляємо. Свіже повітря прекрасно загартовує наш організм, важливо тільки відповідне погоді одягатися. Чи не переохолоджуватися, але і не перегріватися. Корисно і в житло пускати свіже повітря, регулярно провітрюючи кімнати, особливо перед сном.
- Приймаємо контрастний душ. Це ще один спосіб гарту, який тренує і зміцнює наші судини, робить їх стійкими до дії вірусів.
- Робимо зарядку. Зарядка допомагає позбутися від тих же застійних явищ, зміцнює м’язи, покращує кровообіг. Помічено, що спортивні люди хворіють набагато рідше.
- Приймаємо вітаміни. Вітамінно-мінеральні комплекси підтримають всі системи організму в період імунодефіциту. Багато вітаміни є антиоксидантами, а також зміцнюють судинні стінки. Це надзвичайно корисна властивість в протистоянні вірусам.
- П’ємо корисні природні напої. Журавлинний морс, імбирний чай з лимоном і медом, настій череди і інші корисні напої внесуть свою лепту в захисні механізми імунітету і допоможуть не захворіти цієї осені і взимку.
- Отримуємо якомога більше позитивних емоцій. Віруси люблять сльози. Стреси блискавично пригнічують імунітет. Варто почати турбуватися, образитися або посваритися з кимось, чекайте нападу вірусу. Навпаки, посмішка, доброзичливість і позитивне ставлення до всього, що оточує і трапляється, зміцнюють наш захист. Постарайтеся в цілях власної безпеки тримати свій емоційний стан під контролем. Привчайте себе більше посміхатися і радіти навіть дрібницям.
- Їмо фрукти. Фрукти багаті клітковиною, очищає кишечник і сприяє зростанню його нормальної мікрофлори. А ще фруктові плоди – джерело мінералів і вітамінів. Вибирайте сезонні фрукти, вирощені в нашій країні. Екзотичні плоди краще залишити до святкових днів, а на кожен день віддати перевагу місцеві яблучка і груші. Щоб фрукти приносили користь, потрібно їх правильно їсти.
- Шануймо цибулю і часник. Ці багаті фітонцидами природні засоби є потужними антибіотиками. Кожен день в період епідемій рекомендується з’їдати 1 зубчик часнику. Можна розрізати його на частини і ковтати, як таблетку, запиваючи водою. Це допоможе позбутися від різкого запаху, хоча в ароматі часнику, що виходить від людини, не може бути нічого поганого.
- Чи можна додатково приймати рослинні репеленти з асортименту Fitoproduct.
Поєднуючи всі зазначені вище поради, ви зможете значно підвищити свої шанси на перемогу в боротьбі з вірусами, а можливо і зовсім не захворіти в наступаючі холоду осені і зими. Приємною вам профілактики!
Add Comment